Lockdown veroorzaakt recordaantal verlies van werk

Geplaatst door

Het coronavirus en de maatregelen die daarbij kwamen kijken heeft ervoor gezorgd dat het aantal mensen met een baan in april was gedaald met 160.000 naar 8,9 miljoen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat deze daling de grootste is sinds dat ze begonnen met tellen in 2003. Van de 160.000 waren er 100.000 jongeren die hun maan verloren.

Daar komt bij dat het aantal WW-uitkeringen is gestegen. Het UWV registreerde eind april gemiddeld 292.000 lopende uitkeringen. Het aantal nieuwe uitkeringen bedroeg toen gemiddeld 74.000 voor de gehele maand. Normaal gesproken komen er rond de 9.400 uitkeringen bij, maar toen waren dit er 14.700 per week. Dit is een forse stijging.

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen namen in alle sectoren toe. In de detailhandel, cultuur- en horecasector en in de schoonmaak-, catering- en uitzendbranche waren de grootste toenames gezien. Bij alle leeftijdsgroepen was er sprake van een toename, echter was deze toename bij 15- tot 25-jarigen het grootste. Doorgaans publiceert het CBS de werkloosheidscijfers per kwartaal, maar er is op dat moment gekozen voor een maandcijfer in verband met de coronamaatregelen.

Daarbij meldt het CBS dat het vertrouwen van consumenten nog verder is afgenomen in mei. Ook het oordeel over het economisch klimaat is negatiever geworden. Tot slot is het opvallend dat de koopbereidheid laag is, maar dat deze niet verder daalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *